Полезни съвети и трикове за уеб-браузъра Google Chrome
29.03.2016 , 19:00
Google Chrome се счита за един от най-добрите уеб-браузъри с 45% дял в целия свят, който предлага бързина и удобна работа. Ето някои съвети и трикове, които могат да ускорят и улеснят вашата работа с него.

 



Основни клавишни комбинации на Google Chrome
Започваме с клавишните комбинации, които могат да спестят ценно време, а използването на браузъра по-лесно и приятно

Ctrl + T - Отваряне на нов раздел
Ctrl + N - Отваряне на нов програмен прозорец
Ctrl + W - Затваряне на текущия раздел
Ctrl+Tab - Преминаване към следващия раздел
Ctrl+L - Преминаване към адресната лента
Ctrl+R - презареждане на текущата уеб-страница
Ctrl+F - Търсене
Ctrl+D - Добавяне на отметка за текущата страница
Ctrl+J - Отваряне на раздел с изтеглянията
Ctrl+Enter - добавяне на "www." и ".com" към написаното в адресния ред за по-лесно отваряне на съответния URL

Записки с помощта на Chrome


От време на време, в рамките на деня се налага записването на различна информация. Google Chrome предлага много добра алтернатива на листа хартия и химикала. Достатъчно е в адресния ред да се въведе data:text/html, <html contenteditable>, след което текущият раздел се изчиства, а в програмния прозорец може да бъде въвеждана информация с проверка на правописа.

Намаляване на използвания трафик


Много хора, които използват Chrome на своите смартфони се оплакват, че той използва твърде много мобилен трафик. За всички нас има една добра новина - функцията Data Saver Feature, която решава този проблем. В Google Chrome отворете Settings-> Data Saver -> Turn On Data Save и сърфирайте с намален мобилен трафик.

Възпроизвеждайте различни медийни файлове с помощта на Chrome


Chrome може да възпроизвежда много голям брой музикални, графични и видео файлове (.avi, .mov, .mp4, .mp3, .mkv, .ogv, .ogm,.webm, .wav etc). Просто издърпайте файла върху адресния ред. Да не забравим, че Chrome може да се използва за четене на PDF файлове и да отваря документите на Microsoft Office.

Фиксиране на разделите в Google Chrome


Една от най-пренебрегваните функции в този браузър е Pin Tab. Тя дава възможност за заключване на най-използваните/любими раздели в лявата част на браузъра, които имат размер на иконка и по този начин заемат по-малко място. Фиксираният раздел не може да се затвори случайно и се отваря заедно със стартирането на Chrome. За да използвате тази функция, кликнете с десния клавиш на мишката върху раздела и изберете "Фиксиране на раздела" (Pin Tab).

Диспечера на задачите в Google Chrome


Chrome разполага с вграден диспечер на задачите, който прилича на диспечера в ОС Windows, и дава възможност да се види колко процесорен ресурс и колко памет използва всяка отворена уеб-страница. Chrome третира всеки раздел като отделен процес, а чрез вградения Task Manager е възможно да се спре сайтът, който не е проектиран добре и твърде много забавя компютърната система. Диспечерът може да се стартира чрез клавишната комбинация Shift+Esc или от менюто More Tools -> Task Manager.

В Chrome е вградена играта Desert Dino Run


Google обича да скрива различни изненади в своя браузър. Една от тях е пустинният динозавър, който се появява на екраните, когато няма връзка с интернет. Оказа се, че това не е просто изображение, а цяла игра, която работи и със сензорни екрани.

Използвайте полето за търсене като калкулатор или конвертор на мерни единици


Всичко което трябва да се направи е да се напишат числата и знаците в адресния ред.

Издърпайте и преместете файловете за изтегляне


Вместо да променяте в настройките папката, където да се записват изтегляните файлове можете просто да издърпате и пуснете съответния файл в папката, където искате да се озове. Това спестява доста време и усилия.

Флаговете и ключовете в Google Chrome


Флаговете в Chrome дават възможност на потребителя да задейства някои функционалности, които не са изцяло тествани или пък се считат за нестандартни. Просто въведете в адресния ред chrome://flags, за да получите достъп до тях, но трябва да се внимава, понеже някои от тях крашват браузъра. Ето някои от тях:

  • Enable Multilingual Spellchecker - активиране на многоезичната проверка на правописа. Дава възможност за едновременната проверка например на английски и български език
  • Download Resumption - сваляне на файлове, което може да се прекъсне и продължи по-късно, дори и след рестартиране. Удобно при бавни връзки.
  • Password Generation - генератор на пароли, които Goggle предлага, ако открие страници за регистриране. Тези пароли изглеждат безсмислени, но са изключително надеждни.
  • Mute Tabs - понякога отваряме няколко раздела, във всеки от които има собствено аудио. Това не е особено приятно и чрез този флаг в заглавието на раздела се появява иконка, чрез която може да бъде спрян неговия звук.
 
Какво ще се случи при минус 295 градуса ?!
31.01.2016 , 22:53



+20°C – Гърците си обличат пуловерите (ако ги намерят).

+15°C – В Хавай си включват отоплението (ако го имат).

+10°C – Американците започват да треперят, руснаците сеят царевица.

+5°C – Можете да видите дъха си. Италианските коли спират да палят. Норвежците се къпят на открито. Руснаците си отварят прозорците.

0°C – Водата замръзва в Америка, но едва започва да се сгъстява в Русия.

-5°C – Френските коли спират да палят.

-10°C – Започвате да планирате пътуване до Австралия.

-15°C – Котката ви настоява да спи във вашето легло. Норвежците си обличат пуловерите.

-18°C – В Ню Йорк засилват отоплението на максимум. Руснаците излизат за последен пикник за сезона.

-20°C – Американските коли спират да палят. В Аляска започват да носят ризи с дълги ръкави.

-25°C – Немските коли спират да палят. Повечето хавайци са мъртви.

-30°C – Политиците започват да говорят за бездомните. Котката ви вече иска да спи в пижамата ви.

-35°C – Твърде студено е за мислене. Японските коли спират да палят.

-40°C – Планирате да си вземете двуседмична гореща вана. Шведските коли спират да палят. Чукчата псува на майка, рита гумата на Волвото, пали Ладата и заминава.

-42°C – Трафикът в Европа замира. Руснаците ядат сладолед.

-45°C – Политиците започват да правят нещо даже и за бездомните.

-50°C – Клепачите ви залепват, щом мигнете. В Аляска хората си затварят прозорците на баните.

-60°C – Полярните мечки започват да мигрират на юг.

-70°C – Адът замръзва.

-73°C – Финландските специални служби евакуират Дядо Коледа от Лапландия. Руснаците си слагат кожените шапки.

-80°C – Адвокатите си прибират ръцете в собствените джобове.

-114°C – Етиловият алкохол замръзва. Руснаците не са много щастливи.

-273°C – Абсолютната нула. Атомите спират да се движат. Руснаците обуват ботуши.

-295°C –Руснаците признават, че е малко студеничко и си поръчват още една водка на клечка.

Мозъкът ни побира над 1 000 000 гигабайта информация (видео)
22.01.2016 , 20:00

 

Според ново научно изследване, цитирано от световните медии, капацитетът на паметта ни може да се окаже 10 пъти по-голям, отколкото се смяташе досега.

Един петабайт (PB) е огромно количество информация, като размерът на всичката текстова информация в Интернет е малко над това.

Петабайт информация се равнява на 1024 терабайта (TB), а пък 1024 терабайта е равно на 1 024 000 гигабайта (GB).

Ако вземем един филм с високо качество, чийто размер е 2 GB, то човешката памет може да съхрани около 512 000 филма.

Учените изследвали работата на невроните на хипокампа, които при съвсем малка консумация на електрическа енергия демонстрирали много висока производителност.

"Това е истинска бомба в неврохирургията. Нашите изследвания за обема памет на човешкия мозък показват величина от 1 петабайт, колкото е цялата информация в Интернет-пространството", казва Тери Сейновски (Terry Sejnowski) от Института по биология Солк.

Изследванeто e показало, че синапсите - връзките между невроните - имат разлика в размера само от около 8%.

Откритието е много важно, тъй като означава, че съществуват 26 категории синапси, а не само няколко, както се считаше по-рано. Различните видове синапси значително увеличават "разрядността" на паметта и потенциалния обем на запомнената информация.

Новите открития могат да доведат до подобрения в компютрите, невронните мрежи и машинното обучение.

Русия 'СЛУЧАЙНО' показа 'Цар торпедо' - отговор на американската ПР
12.11.2015 , 19:33


Кремълски тв канал "случайно" показа кадри от съвещанието на висшите руски военни лидери в Сочи с участието на президента Владимир Путин, на които се виждат техническите характеристики на ново застрашително руско оръжие - подводно ядрено торпедо, пише влиятелният американски новинарски сайт "Дейли бийст". Става дума за "мръсна бомба", която пръска радиация и се изстрелва от безекипажна подводница-дрон, монтирана на гърба на друга подводница, чиято задача е да нанесе гарантиран мълниеносен удар по противника.

Проектът за ядреното торпедо „Статус-6“ има далекобойност 10 000 км, калибър 1,6 метра и се движи на дълбочина 1000 метра. То е оборудвано с малогабаритен ядрен реактор, който осигурява скорост от 103-185 км/ч. По дълбочина на потапяне и скорост торпедото превъзхожда американските „Марк 54“.

Повечето експерти го смятат като продължение на Т-15. Основният поразяващ фактор на новия „Цар торпедо“ не е създаването на цунами както при Т-15, а гигантско ядрено замърсяване на крайбрежието. Това ще направи невъзможно всякаква стопанска дейност и живот в района на поражението. Новото торпедо ще бъде поставено на ядрените подводници „Белгород“ и „Хабаровск“. 




Имайки предвид, че торпедото беше представено по време на заседание на министерството на отбраната на Русия, посветено на противоракетната отбрана на САЩ, то това оръжие може да се разглежда като асиметричен отговор на американската ПРО. 

Още преди представянето на „Статус-6“ американското издание „Вашингтон пост“ получи информация от източници на Пентагона за създаването на „високоскоростно“ ядрено торпедо с „голям обсег“ с ядрен заряд от „десетки мегатонове“ с цел нанасяне на „катастрофални щети“ на САЩ. Специалистите от Пентагона заявяват, че това торпедо не може да бъде прихванато. 

 

Дали това не е просто трик, за да се вдигне шум за руската военна мощ? Проблемът е, че няма как да сме сигурни дали става дума за съществуващо оръжие или за медийна провокация, целяща да ни накара да мислим, че руският президент Владимир Путин има опасна нова "играчка" в арсенала си, отбелязва авторът Дейвид Акс.

Ако това е истина, тогава Русия е първата страна, за която е известно, че всеки момент ще се снабди с оръжие, което далече не е така разрушително, като атомната бомба, но може да разпръсква смъртоносна радиация на големи площи, превръщайки ги в необитаеми. Ако пък кадрите са "фалшиви", те са ново попълнение в дългия списък на кремълските номера в медиите, пише той. Авторът пояснява, че "мръсната бомба" се състои от взривни вещества в радиоактивна обвивка. След като се разпръснат при един обикновен взрив, те правят района на поражението задълго непригоден за живот. Акс цитира част от излъчения текст: "Новата система има за цел да поразява важни обекти от икономиката на противника в крайбрежни райони и нанася гарантирано неприемливи щети на неговата територия, създавайки обширни зони с радиоактивно заразяване".

GAMING KNIGHTS #3 – ДОКАЖИ УМЕНИЯТА СИ SUPER MARIO SPEEDRUN ТУРНИР!
14.07.2015 , 19:42


Турнирната част ще предложи връщане към емблематичната за всички геймъри игра –Super Mario. Желаещите ще могат да се включат в състезание за време, в което участниците ще имат не повече от 15 минути, за да изминат максимално много нива от света на Mario. В зоната на гейминга ще видим още турнир по Pro Evolution Soccer 2015 във формат Beat-the-Pro – най-успешният играч в дисциплината Етиен Янев ще очаква ентусиасти, които ще трябва да го победят два пъти, за да спечелят награда.

Изненадите от света на видео игрите не спират дотук – турнир по Hearthstone отново ще заеме място в сърцето на събитието, а паралелно с това ще се състои и напревара в дисциплината StarCraft 2, отново във формат Beat-the-Pro. Феновете на рейсинг игрите ще премерят сили в дисциплината Project Cars, а за по-непретенциозните геймъри ще има предизвикателство във виртуален спорт, благодарение на технологии, които улавят движенията. Резидентът във видео игрите Слави ще направи жива демонстрация на Dark Souls 2 Scholar of the First Sin.

Програмата на Gaming Knights #3 включва още демонстрации на настолни игри, демонстрация на технологията за виртуална реалност Intugame VR, куест на Нощна стража – в рамките на заведението-домакин ще бъдат разпръснати улики, които ще отвеждат участниците до разрешаване на мистериозни загадки,

DJ миксове на живо от Tormentor, както и стрийминг на всичко по-интересно на страницата на NEXT TV.

Партньори на събитията Gaming Knights са Code, НДК, BOX TV, Playstation, VBOX7, Nestle, Sony, ESL, Prestigio, Culture beat, Vivacom, Twitch, Net1, Paladium Games и Пулсар. За повече информация и участие в Gaming Knights#3, вижте тук.

 

Gaming Knights

Поредица от събития, които се организират под егидата на единственото геймърско шоу в телевизионния ефир – NEXT TV по BOX TV. Водещият Радослав Кавалджиев-Роро и компания срещат посетителите с новостите от света на технологиите и музиката, организират се демонстрации и състезания в различни гейм дисциплини. Домакин на събитията Gaming Knights е клуб Culture Beat в София, а началният час е 17:00, всеки вторник.

Турнири по електронен спорт. Още познат като състезателен гейминг, турнирите от подобен тип противопоставят най-добрите играчи в сферата на видео игрите. Състезанията протичат като тези във всеки друг спорт – участниците се надпреварват за награден фонд, достигащ дори милиони долари в някои страни, купища фенове подкрепят своите любимци, а психологическият фактор е повече от ключов.

Косплей (Cosplay). Игра с костюми, чието име идва от думите “costume” и “play”. Участниците се обличат като приказни, филмови, гейминг или аниме герои, изпипвайки до най-малкия детайл костюмите си, които често са плод на собственоръчен труд. Манията по косплей се заражда в Япония, но традиции в България също са установени.

КАК УЧИЛИЩЕТО УБИВА ТАЛАНТА И СЪЗДАВА НЕУДАЧНИЦИ
13.05.2015 , 22:56

90% от днешните ученици ще се превърнат в неудачници.Обществото ни се намира под натиска на матрицата и не може да разбере очевидните истини. Системата на образование е безнадеждно остаряла. 90% нещастни хора е прекалено много. Ако един завод за минерална вода пускаше 9 от 10 бутилки с мръсна вода, то ръководството му отдавна щеше да е в затвора. Хиляди училища всяка година „произвеждат” хора, които няма да се реализират, ще живеят бедно и ще са самотни. Защо се случва това?

Причините за днешното зло са в миналото. Съвременното училище е билo създаденo преди 200 години. Тази институция е отговаряла на определени нужди на индустриалния век, когато в Англия се развива производството и са се появявали нови заводи и банки. За обслужването им са били необходими милиони неми и послушни изпълнители. Тогава е създадена системата, противоречаща на здравия смисъл, на природата на детето, на еволюцията.

Всички знаем, че децата много обичат да играят. По този начин обучението става десетки пъти по-лесно, отколкото зад чина. Децата имат много енергия. Те обичат да се смеят, да тичат, да скачаt. Училището наказва детето за всяка проява на емоции, жизнерадост и любопитство. За никакво развитие на личността, както на физическо, така и на интелектуално ниво не може да става дума. Педагогиката е създадена така, че да се унищожи индивидуалността, личността, да се лиши детето от неговото лично мнение.


Ето конкретните причини, заради които училището е вредно.

1. Съвременната наука вече доказа, че детето учи ефективно, когато греши

Училището прави всичко, за да създаде у децата страх от грешките. За неправилните отговори наказват – поставят слаба оценка. В бъдеще тези нещастни хора ще се боят да експериментират и да правят грешки.

2. В тестовете има само два отговора – правилен и грешен

По този начин децата виждат света плосък. Много задачи, в действителност могат да бъдат решени по хиляди правилни начини.

3. Децата нямат време да мислят

Съвременният процес на обучение е създаден така, че детето непрекъснато е заето с безсмислена работа. По-рано, в разцвета на философията учителят е давал задание на брега на река и е давал време за мислене. Учениците можели да спорят в продължение на няколко дни и да размишляват. Само размишлявайки на тишина човек може да развива ума си.

4. Днешното училище убива един от вродените ни инстинкти – стремежът ни към знания

Леонардо да Винчи не е учил в училище. Само благодарение на това той е могъл да развие и съхрани жаждата си за знания. През целия си живот е правил гениални открития, оставайки ученик. Изобретенията му изпреварват времето си с 500 години.Повечето студенти престават да учат, щом получат дипломите си. Те ненавиждат процеса и остават духовни инвалиди.

5. Всички знания, които се дават в училище с насилие над личността и унижение, могат да се поместят на флашка за пет долара

Светът се развива стремително, информацията остарява бързо и става безполезна. Ценно е само умението да се самообучаваш, на което в училище не ни учат.

Затова скъпи родители, ако имате възможност да преместите детето си в домашно обучение – подарете му тази щастлива възможност без да се замисляте.

Критикувайки училищното образование, в никакъв случай не се заклеймяват хората- изключения, педагозите по душа. Даже в този училищен ад те проявяват мъжество и любов към децата, давайки им знания и вдъхновявайки ги за бъдещи дела. Но, това, за съжаление са изключения.

Flappy Bird - една от най-досадните и ...
04.08.2014 , 15:00

Flappy Bird - една от най-досадните и популярни игри на годината, която бе свалена от интернет - се завърна. Играта вече носи името Flappy Birds Family и е предоставена за теглене в магазина за приложения Amazon Appstore for Android. Това означава, че поне на този етап заглавието не може да се играе на устройства с iOS и Android освен на платформата Fire TV на Amazon.
 
Както обеща създателят на играта Донг Нгуйен, новата Flappy Bird вече ни позволява да играем срещу приятел. В допълнение към това, в играта има нови препятствия под формата на духове. Според Нгуйен, въпреки промените играта не е по-лесна (и по-малко изнервяща) от оригиналната версия.
 
Играта е съвместима с уреда за дистанционно управление на Fire TV както и със самостоятелния й контролер. Тоест, този път вместо да потупваме по екрана, ще трябва да натискаме физически бутон.
 
Все още не е ясно кога новата и все така безплатна Flappy Birds Family ще стане съвместима с iOS и Android, но ще ви уведомим веднага щом разберем.