[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум » ОБРАЗОВАНИЕ » Литература » Алеко Константинов (1894-1897)
Алеко Константинов
TheDjRider
Дата: Saturday, 04.01.2014, 14:42 | Съобщение # 1

Група:  

Няма спирачки
Съобщения: 282
Награди: 3
Репутация: 101
Статус: Offline


Алеко Константинов е роден през 1863г. в Свищов в богато и аристократично семейство. Един след друг изгубва всичките си роднини. Образова се първоначално в прочутата Априловска гимназия, след това в Русия. Завършва юридическия университет в Одеса. Солидната му подготовка му помага при неговата реализация, но неговата безгранична честност не му позволява да забогатее като юрист, нито като фейлетонист и публицист. Той защитава дела, в чиято справедливост е напълно убеден. И по никакъв начин не се облагодетелства от клиентите си. Години наред той участва активно в политическата, публицистична и писателска дейност автор е на пътеписи, фейлетони, литературна критика. На 11 май 1897г. на път от Пещера за Пазарджик, той е прострелян погрешка. В този момент българския народ загубва своя духовен водач, гласа на обществената съвест.

Алеко Константинов е напълно лишен от егоизъм и от лична творческа амбиция; богатството и властта го отвращават. Изключително образна личност като него презира всеки, който ламти за лични облаги, не търпи меркантилизма и практицизма и им се противопоставя. За него e характерна абсолютната безкористност, както и веселият му нрав. Изправен пред едни от най-големите нещастия, загуба на всички близки нему хора, на имуществото и материалните блага, той има всички причини да бъде наречен нещатсливец, но за свой псевдоним избира - щастливец, защото има чиста съвест и това го прави щастлив.
Епохата, в която живее и твори Алеко е времето когато в българската литература се развиват три литературни течения: народничеството, с най-ярък представител Т.Г.Влайков; социалистическата литература, начело с Д.Благоев и Г.Кирков и индивидуализмът първото модерно течение в България, което създава едно изключително списание: сп.Мисъл. Алеко Константинов не пише както своя голям приятел Пенчо Славейков философска поезия и проза, той наблюдава българските нрави и социалния живот в България след Освобождението и решително поема пътя на публицист и сатирик, въпреки, че в пътеписите му и особено в До Чикаго и назад описанията на природните картини говорят за поетическото му усещане за природата. Демократичните му политически убеждения са отразени във всичките му очерци, фейлетони, статии, пътеписи и в книгата му за Бай Ганьо.

Алеко Константинов създава високообразован кръг от приятели-интелектуалци, наречен Весела България, както се споменава по-късно в книгата за Бай Ганьо те са като своеобразен фон на невероятните случки, които се разказват за главния герой.

В първите две десетилетия след Освобождението българският народ има една основна задача: да изгради националния космос с най-важните му елементи: национален идеал, история, култура, език. И в този момент българските духовни водачи се сблъскват с един сериозен проблем. Оказва се, че има твърде много хора, които възприемат този идеал различно от изначалното му значение. Възрожденският пример за морално уравновесено общество е пренебрегнат за сметка на гонитбата за лично и политическо преуспяване. Алеко Константинов е възмутен от настаналото царство на дребния хитрец и мошеник и го подиграва и изобличава в книгата си Бай Ганьо невероятни разкази за един съвременен българин.

Структурата на книгата за Бай Ганьо е проста тя се състои от две части . Първата включва десет очерка, обединени под общото название: Бай Ганьо тръгна по Европа, а втората е съставена от три отделни очерка със заглавия Бай Ганьо се върна от Европа, Бай Ганьо прави избори и Бай Ганьо журналист. Възниква спор за завършения вид на книгата и дали има възможност да се прибавят и други очерци, чиито главен герой е Бай Ганьо. Жанрът на книгата също не е изяснен авторът е определил своята книга като Невероятни разкази, но това може да се изтълкува много разнопосочно. От една страна книгата може да се нарече сборник с разкази, които са свързани от фигурата на главния герой. Вътрешното единство на творбата води до други предложения да се определи като роман. Противоречията продължават и при дискутирането на художествения свят времева и пространствена определеност. Една група литературни критици тълкуват книгата като отражение на социалните процеси, протичащи в България по онова време, но от друга страна ситуациите, в които попада главния герой са универсални, те дават възможност да се тълкува широко така, че да обхваща всички времеви епохи, в които съществуват елементи от поведението на този герой. Ето защо тази творба е толкова ценна и вълнува читателите от епохата на Следосвобожденската действителност до днес.

Образът на основния герой в книгата Бай Ганьо невероятни разкази за един съвременен българин е обект на остри спорове в литературната критика. В опитите си да определят Бай Ганьо като национален или социален тип се стига до конфликтност в мненията на читателите.
Прикачвания: 8731439.jpg (34.7 Kb)


Eternal Network- A different view of the world !
EternalGaming World Team - Best Gaming Teams in all world !
Eternal Order - You need somethnk try our products !
Eternal Radio - Great music is here !
Eternal Support - Find you answer !


Eternal Moto: If you are Eternal prove it, if not learn how to be !
 
Форум » ОБРАЗОВАНИЕ » Литература » Алеко Константинов (1894-1897)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: