[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Павел Вежинов
TheDjRider
Дата: Saturday, 04.01.2014, 14:28 | Съобщение # 1

Група:  

Няма спирачки
Съобщения: 282
Награди: 3
Репутация: 101
Статус: Offline


Павел Вежинов е роден на 9 ноември 1914 г. в София с кръщелно име Никола Делчев Гугов. В началото на 30-те години сътрудничи на изданията Жупел, РЛФ, Щит, Изкуство и критика и др., през 1938–1944 г. следва философия в Софийския университет. Член на БКП от 1944 година. През есента на 1944 г. участва във войната срещу Нацистка Германия като кореспондент и главен редактор на вестник Фронтовак, и въплътява впечатленията си от живота на българската армия в поредица от разкази в повестите Златан и Втора рота, като последното произведение спечелва завидна популярност и претърпява няколко издания. Първият му роман излиза през 1947 - Синият залез. Написан е няколко години по-рано. Тогавашната идеологическа критика го унищожава. Нарича го фройдистки, буржоазен, родеел се със сензационността и загадъчността на Друмев и Вазов (затова бил младежки и пионерски) и в същото време се поставя до Осъдени души и Поручик Бенц, а и до диаболизма на Свтослав Минков, Георги Райчев и Чавдар Мутафов. Ппрез целия си живот Вежинов твърди, че ще преработи първия си роман в правилна посока, но за разлика от Д. Димов (Тютюн), не го прави. Отказва да говори за своя начален по-обемен текст, криволичи, нарича го несъвършен, извинява се - но го оставя в същия вариант. Романът се изземва от библиотеките. От 1947 до 1954 Павел Вежинов е заместник главен редактор на вестник Стършел и на списание Септември, а от 1954 до 1972 работи в Българска кинематография. От 1972 е главен редактор на списание Съвременник и член на Бюрото на Управителния съвет на Съюза на българските писатели. През 1970 г. става Народен деятел на културата, а през 1974 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Води живот на бохем, има зад гърба си няколко брака, син и дъщеря. Почива внезапно на 20 декември 1983 г. Павел Вежинов е автор на сборниците Улици без паваж, Дни и вечери, Мека мебел, Сините пеперуди, Гибелта на Аякс, Момчето с цигулката; романите за деца и юноши Следите остават, Произшествие на тихата улица, Прилепите летят нощем; повестите Бариерата (която е филмирана през 1979 г.), Езерното момче, Белият гущер и др., както и романите Звездите зад нас, Нощем с белите коне и др.
Прикачвания: 4114515.jpg (10.5 Kb)


Eternal Network- A different view of the world !
EternalGaming World Team - Best Gaming Teams in all world !
Eternal Order - You need somethnk try our products !
Eternal Radio - Great music is here !
Eternal Support - Find you answer !


Eternal Moto: If you are Eternal prove it, if not learn how to be !
 
TheDjRider
Дата: Wednesday, 14.05.2014, 15:19 | Съобщение # 2

Група:  

Няма спирачки
Съобщения: 282
Награди: 3
Репутация: 101
Статус: Offline
Човекът и вселената (Павел Вежинов - "В един есенен ден по шосето")
Павел Вежинов избира фантастичен сюжет за своя разказ „В един есенен ден по шосето”, за да насочи вниманието към известни вече истини. Хората всъщност ги знаят отдавна, но явно е настанало време те да бъдат преосмислени, за да не загине прекрасният човешки свят. Писателят иска да напомни на земните жители, че имат нужда от обич и доброта, от човешка щедрост и съпричастност, а не от студен, безразличен разум.
Проблемите, към които насочва смислово творбата, са пряко свързани с нравствеността на човешките същества и тяхната етична същност. Те носят определено философските послания на авторовите внушения за смисъла на човешкия живот и за ценностите, към които трябва да се стремят хората.
Размисълът за човешкото съществуване започва от разговора с безнадеждно болния приятел. Отчаянието, което го е обхванало при мисълта за неизбежната смърт, показва склонността на човека да се примирява със съдбата си, както и неговия скептицизъм относно смисъла на земния му път. В този размисъл...


Eternal Network- A different view of the world !
EternalGaming World Team - Best Gaming Teams in all world !
Eternal Order - You need somethnk try our products !
Eternal Radio - Great music is here !
Eternal Support - Find you answer !


Eternal Moto: If you are Eternal prove it, if not learn how to be !
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: