[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Ивайло Петров
TheDjRider
Дата: Saturday, 04.01.2014, 14:24 | Съобщение # 1

Група:  

Няма спирачки
Съобщения: 282
Награди: 3
Репутация: 101
Статус: Offline


Биография на Ивайло Петров:
Ивайло Петров, псевдоним на Продан Петров Кючуков, е роден на 19 януари 1923 г. в добруджанското село Гюкчедьолюк, днес Бдинци. Завършва гимназия в Добрич. Участник е в Отечествената война. След края на участието си във войната се връща във Варна, където живеят родителите му. Там работи на няколко места, след което заминава да следва в София. Учи няколко семестъра право в Софийския университет. Работи в сп. “Пламък”, в. “Литературен фронт”. Постъпва на работа в издателство "Български писател" през 1953 г., с което поема пътя на професионален писател и редактор. От 1972 г. повече от 10 години е съветник в Държавния съвет.
Първият му сборник с разкази е “Кръщение” издаден през 1953 г. Става популярен с повестта "Нонкината любов", която излиза на следващата година. През 1961 г. излиза романът му “Мъртво вълнение”. Други негови произведения са “Хайка за вълци” (1986 г., само за 1 - 2 години романът се превръща в класика), “Объркани записки” (1971 г.), “Преди да се родя и след това” (1968 г.).
Преди появата на “Хайка за вълци” Ивайло Петров издава поредица от повести и сборници с разкази като “Малки илюзии”, “Лъжливи хора”, “Любов по пладне”, “Божи работи”.
Ивайло Петров е лауреат на наградата за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2002 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература и много други.
Прикачвания: 2380166.jpe (10.3 Kb)


Eternal Network- A different view of the world !
EternalGaming World Team - Best Gaming Teams in all world !
Eternal Order - You need somethnk try our products !
Eternal Radio - Great music is here !
Eternal Support - Find you answer !


Eternal Moto: If you are Eternal prove it, if not learn how to be !
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: