[ Updated threads · New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум » РАЗВЛЕЧЕНИЕ » Музика » Какво е важно да знаем за тонколоните ?
Какво е важно да знаем за тонколоните ?
TheDjRider
Дата: Friday, 04.07.2014, 12:49 | Съобщение # 1

Група:  

Няма спирачки
Съобщения: 282
Награди: 3
Репутация: 101
Статус: Offline
Тонколоните са компонента който превръща обратно електрическите сигнали записани на компактдискове, касети и DVD-та в звука който чуваме.

Тонколоните имат присъствие в почти всеки дом и имат дълбоко влияние върху нашата култура. По същество те са изключително прости устройства, но направата на качествена тонколона е сложен и продължителен процес.

Ще се опитам да ви обясня какво ги различава една от друга и какво е предназначението на различните видове тонколони.

За да се разбере как работи говорителят си спомнете как работи слуха ни. Отвътре ухото има много тънко парче кожа наричано тъпанче. Бързи промени в налягането на въздуха са нещото, което кара тъпанчето да вибрира, а мозъка тълкува тези вибрации като звук..

Обекта произвежда звук, като кара въздуха да вибрира (звука може да пътува през течности и твърди вещества, но въздухът е преносната среда в която използваме слуха си). Когато нещо вибрира, то движи въздушни частици около себе си, тези въздушни частици от своя страна задвижват въздушните частици около тях и така се пренасят звуковите вълни.

Чуваме различни звуци с различна сила от почти всеки вибриращ предмет, а какво ще чуем зависи от:

Честота на звуковата вълна. Колкото по бързо се променя налягането на въздуха толкова по-високи тонове чуваме и обратно колкото по бавни са тези промени толкова по-ниски са честотите.

Сила на звуковото налягане. Разликата в налягането определя колко силно ще чуем звука. Голямата амплитуда кара тъпанчето ни да прави по голям ход и ние възприемаме това като по-силен звук.

Сега да се върнем на тонколоните.

Тонколоните са крайния фактор от всяка музикална система който определя качеството на звука. Ето защо си струва времето да слушате поне няколко модела тонколони, преди да вземете решение за покупка.

Кое е качествен звука е лично решение, както определението ви за добър автомобил, храна или вино. Най добрият говорител е този който вие най-много харесвате. Когато прослушвате тонколони, го направете с позната музика. Вземете любимите си дискове с вас когато пазарувате и те ще ви помогнат да определите кои са тонколоните, които звучат добре за вас. Ако имате опит в слушане на музика на живо, това е добра предпоставка за правилна оценка. Говорителят трябва да звучи естествено за ушите ви, да е с балансирани тонове така, че да ви е приятно и след часове слушане на музика

Всеки един говорител се характеризира с няколко основни физически и електрически параметри и характеристики.

Механични параметри:
• Размер - големината на конуса или на звукоиздаващата трептенията мембрана.
В повечето случаи това е стандартен за говорителите размер, който най-често се дава в инчове / " / или еквивалента им в сантиметри.

Основните електрически характеристики на един говорител са:
Мощност - измерва се във ватове -W
Честотен обхват - измерва се в херци - Hz,
Чувствителност - измерва се в децибели dB
Импеданс - измерва се в омове - Ohm или Ω

Мощността / Watt /е показател които ви показва до колко може да бъде натоварена тонколоната .Както на усилвателите, така и на говорителите много често се дават различни величини на мощността - максимална-Wmax, номинална-Wnom, пикова Wpmpo, рейтед Wrms и др.Основния параметър за мощност е rms или nominal , не пиковата мощност max.

RMS e реалистична мярка за това с каква мощност високоговорителите могат да се справят за дълъг период от време а не само за кратко.

Честотният обхват дава ясна предсава за възможностите на един говорител да излъчва определени честоти. Той се измерва в Hz при определена мощност на говорителя. Човешкото ухо разпоpнава звуци между 17Hz и 20 000Hz.. Именно чрез честотният обхват, говорителите се разделят на няколко групи
• Свръхнискочестотни - /subwoofer/субуфери -работещи в диапазона 20Hz - 200Hz
• Нискочестотни - /woofer/-работещи в обхвата 30Hz-1000-2000Hz
• Средночестотни - /midrange/- работещи в обхвата 300Hz-5000Hz
• Високочестотни - /tweeter/ - работещи в обхвата от 2500Hz до и над 25kHz

Чувствителността е ефикасноста с която тонколоната преобразува мощноста / watt / във звуково налягане / dB /. Чувствителност се измерва при захранване на говорителя с един ват мощност и се измерва звуковото налягане на разстояние 1 метър . Колкото по висока е чувствителноста на една тонколона, толкова по малка мощност ще ви е необходима да постигнете желаната сила на звука.. Таблицата по-долу показва, че разлика от 3dB в чувствителността, може да направи двойна разликата в необходимата мощност на усилвателя за постигане на едно и също звуково налягане.
Говорител
Чувствителност
Необходима мощност
Говорител А
85 dB
100 watts
Говорител Б
88 dB
50 watts
Говорител В
91 dB
25 watts

Импедансът е съпротивлението което говорителя оказва на усилвателя.
Този параметър задължително трябва да е съобразен с този на усилвателя.
Импеданса се дава като фиксирана стойност (да речем 4 ома), но той варира в зависимост от честотата на входящия сигнал. Най често срещани са тонколони с импеданс 4 , 6 и 8 Ω.

Какво друго е от значение за качествения звук:
Кутията . Почти винаги гледаме на кутията като аксесоар в интериора ни, а тя е от изключително значение за доброто възпроизвеждане на една тонколона. Добрата тонколона задължително трябва да е със солидна кутия, която да ограничава вътрешния резонанс. Най-често материала за изработка на кутии е МДФ, ПДЧ или алуминий, като се правят вътрешни оребрявания, които допълнително укрепват конструкцията.
Изберете тонколони с говорители от по-качествени материали, за да ви служат вярно и след години употреба. Имайте предвид, че различните материали възпроизвеждат звука по различен начин. Например, копринените високочестотни говорители възпроизвеждат меки и ненатрапчиви честоти. Когато куполите са метални произведат по-остър звук. Какъв тип говорители ще изберете зависи от вашите лични вкусове и предпочитания но ако се затруднявате в избора си можете да разчитате на нас

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че по-мощните магнити и по големите намотки ще осигурят по-голям контрол над говорителя, а ефекта ще е по-прецизен звук. Няма значение какво слушате- джаз, класика ,метьл, филмова музика или интензивни специални ефекти ще може да чуете всеки детайл.

При изграждане на озвучителни системи се използват различни по големина и честотна лента тонколони. В зависимост от разположението и предназначениетоим тонколоните са :
Предна лява и дясна тонколона.
В системите за домашно кино, предните лява и дясна тонколона възпроизвеждат целия звуков спектър като се смесват с картината от филма и правят по-реалистично и вълнуващо преживяване. Освен с възпроизвеждане на музикалните партитури, предните високоговорители се справят с по-голямата част от специалните ефекти, които се движат между двете тонколони в синхрон с образите на екрана. И накрая, най основното и важно предназначение на предните тонколони е да действат като ляв и десен стерео канал за слушане на музика. Именно в този случай е най-важно доколко качествени са тонколоните.
В системите за домашно кино за предни тонколони може да използвате някой от следните три типа:
Стоящите на пода / Floor-standing / са най добрия избор, защото възпроизвеждат целия честотен диапазон и имат по-обемно звучене.
Тонколони за стойки или за поставяне върху мебел / Bookshelf / не възпроизвеждат толкова ниски честоти и са не толкова пространствено ефективни, но също не са за пренебрегване.
Компактни тонколони за монтаж на стена или стойка / Satellite /. Това са тонколоните които не натоварват интериора ви и възпроизвеждат честоти в средно и високочестотния спектър. Не са особенно подходящи за слушане на музика и задължително трябва да си партнират със субуфер.
Централна тонколона .Това е невъзпятия герой на системата за домашно кино. Когато гледате филм, центъра доставя повече от 50% от саундтрака, в това число почти всички диалози. Тази тонколона е от решаващо значение за една добре балансирана система. Много важно е център да се намира непосредствено под или над екрана, тъй като разполагането му някъде встрани значително ще наруши съраунд ефекта.
Субуфер. Всеки DVD саундтрак има записан специален канал за ниски баси (известни също като ниско честотни ефекти, или LFE).Субуфера прави целия саундтрак по-обемен и по-реалистичен. Възпроизвежда специалните ефекти, като гръм или експлозии. Субуфера също е чудесен начин за обогатяване на звука при слушане на музика. Нискочестотните звукови вълни не са претенциозни за разпространение, така че имате голяма гъвкавост, когато става въпрос за разполагане на субуфера. Не забравяйте, че поставен в близост до стената или в някой ъгъл, субуфера може да увеличи въздействието на басите забележимо. Ако желаете не толкова натрапчив и по-прецизен бас ще се наложи да го преместите.
Размер на субуфера. Общоприето правило е, колкото по-голям е говорителя толкова по-дълбоки са басите.Така че 25 или 30 сантиметров говорител е необходим за една средно-голяма стая. Ако все пак не разполагате с достатъчно място или искате да бъдете максимално дискретни има богат избор на компактни субуфери.
Ако избирате система от тонколони, помислете за тях като певчески хор. Съвпадение на тембъра и начина на възпроизвеждане е от ключово значение за добрата звукова картина. Ако тонколоните не са с едни и същи характеристики и не произвеждат подобно една на друга тонално звучене, звукът ще бъде разединен . Най-добрият начин за гарантиране на добър краен ефект е да се изберат говорители от една и съща серия на дадена марка.


Eternal Network- A different view of the world !
EternalGaming World Team - Best Gaming Teams in all world !
Eternal Order - You need somethnk try our products !
Eternal Radio - Great music is here !
Eternal Support - Find you answer !


Eternal Moto: If you are Eternal prove it, if not learn how to be !
 
Форум » РАЗВЛЕЧЕНИЕ » Музика » Какво е важно да знаем за тонколоните ?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: